Hyaenidae - Hijena


HYENA


Napomena 2

Strane1-2

LIK, PONAŠANJE I SOCIJALNI ŽIVOT

Hijena je životinja koja obično živi u skupinama koje se nazivaju klanovima, gdje ženka kontrolira klan i drži skupinu na okupu. Samo u rodu Proteles hijene obično žive same ili najviše u parovima, kao što se to događa u Hyaena hyaena, koja je također osamljena životinja koja se obično hrani sama, rijetko u skupinama.

Klan se može sastojati od 3 do 80 članova (veličina klana ovisi o dostupnosti hrane: što je veća količina hrane, to je klan brojniji) koji se uglavnom sastoji od ženki; muškarci mogu biti prisutni, ali su generalno potisnuti na marginu društva. Svaki klan je zasebno društvo sa vlastitom teritorijom i strogo je matrijarhalno jer je ženska hijena ta koja odlučuje o svima, a hijerarhija se također održava agresijom.

Općenito, rang ženke unutar grupe nasljeđuje se od majke (u slučaju pjegavih vrsta) i obično ostaje takav tokom mnogih generacija. Biti dominantnom ženom ima nekoliko prednosti, među kojima ima prioritet u ishrani.

Kada novi muškarac uđe u grupu, ulazi pokazujući puno pijeteta prema ostalim mužjacima, a posebno prema ženkama koje pokušava osvojiti prateći ih danima i danima.

Iako neke vrste hijena žive u klanovima, obično postoji samo nekoliko okolnosti u kojima se sve okupe: u odbrani teritorije klana i kada moraju u lov.

Neke grupe nemaju fiksne teritorije, ali imaju tendenciju da prate migratorne životinje kojima se hrane.

Svaki klan živi u zajedničkim jazbinama koje su napustile druge životinje ili u pećinama.

Jedan od načina da se pozdravite i prepoznate je miris cijelog tijela, posebno anusa.

Sigurno je među četiri vrste pjegava hijena (Crocuta crocuta) je najagresivniji dok jeProteles ona je najspremnija i najrezerviranija i iz tog razloga je vrlo teško upoznati je.

Općenito su hijene vrlo teritorijalne životinje i postaju divlje braneći svoj teritorij od stranaca. Također u ovom slučaju postoje izuzeci u stvari za prugastu hijenu (Hyaena hyaena) teritorijalnost nije važan aspekt, jer se jazbine koriste samo kratki vremenski period, stoga ne trebaju braniti teritoriju.

Posebnost većine vrsta je da na svom teritoriju imaju područja koja se koriste za obavljanje nužde i mokrenje: prije mokrenja ili defekacije iskopaju rupu u kojoj rade vlastite potrebe, a zatim je ponovo zatvaraju. Ovu posebnost nalazimo i uProteles cristata nego u pjegavoj hijeni. U praksi su to uobičajeni toaleti u koje svi pojedinci odlaze kako bi se zadovoljili svoje potrebe, a ta područja između ostalog služe za obilježavanje teritorija.

Uočeno je da vrsta Hyaena hyaena (prugasta hijena) je podložna većoj pjegavoj hijeni (Crocuta crocuta) i omogućava joj da joj ukrade hranu.

KOMUNIKACIJA

Postoji nekoliko načina na koje hijena komunicira:

  • vokalizacije koje se javljaju sa zvukovima različitih vrsta i različitog intenziteta ovisno o situaciji (poznati su "smijeh"Crocuta crocuta što mu je dalo nadimak hijena vozi jer odaje zvuk vrlo sličan smijehu);
  • vizuelni znakovi gdje je grivne vrste podižu na lice uljezima ili grabežljivcima;
  • fizički kontakt važan za socijalne interakcije i brigu o djeci;
  • njuh, prije svega za komunikaciju sa bližnjima na granici teritorija drugih i za prepoznavanje (uHyaena hyaena njuh je zasigurno sredstvo kojim se socijalizira i / ili izražava autoritet nad sličnim osobama koje se mogu prepoznati po mirisu analnih žlijezda).

PREHRAMBENE NAVIKE

Nadimak koji se obično daje ovoj životinji je onaj koji je čistač jer se hrani lešinama i komunalnim otpadom. U stvarnosti je to i vješt lovac, sposoban loviti veliki plijen kada lovi u grupama, poput gnua, zebra, gazela, dok se manje životinje poput zečeva, glodavaca, gmazova i ptica ubijaju bez pomoći klana.

Izuzetak je spol Proteles koja je za razliku od svojih kolega isključivo insektivorna, hrani se termitima (rod Trinervitermes tokom toplih mjeseci i ljubazno Hodotermes tokom zimskih mjeseci). Vrlo je strpljiv jer ne kopa u termitima, već čeka da termiti izađu iz gnijezda kako bi ih lizali svojim ljepljivim jezikom (u jednoj noći mogu pojesti do 300 000 termita).

Hijene svoju prehranu često dopunjavaju voćem i insektimaHyaena brunnea hrani se i gljivama jer su bogate vodom, što mu omogućava da zadovolji potrebu za pićem.

RAZMNOŽAVANJE I RAST MALOG

Hijena je životinja koja se općenito može pariti u bilo koje doba godine, čak i ako postoje češći periodi kao što je na primjer Hyaena brunnea gdje se parenje uglavnom događa između maja i avgusta, a rođenja su češća između avgusta i novembra.

Poligamna je životinja. Samo u Proteles cristata govorimo o monogamiji, ali ako mužjak nije u stanju da brani svoju teritoriju, ženka se pari s drugim mužjakom.

Generalno je trajanje parenja prilično dugo. U slučaju Protelstraje od 1 do 4 sata, a ejakulacija se javlja tek nakon prvog sata, a zatim u intervalima od sata. Ako ženka nije oplođena, tada će dobiti još jednu vrućinu.

Gestacija traje u prosjeku 90 - 110 dana (ovaj posljednji slučaj samo kod pjegave hijene) na kraju kojih se rodi 1 do 6 mladunaca (u prosjeku 2-4). Mališani se rađaju otvorenih očiju, a zapravo su aktivni od rođenjaCrocuta crocuta štenad između sebe započinje bijesne borbe koje obično dovedu do smrti jednog od dvojice kandidata (čini se da je razlog tih tuča povezan s činjenicom da mogu imati veću dostupnost hrane).

Seksualna zrelost postiže se u dobi od 2-3 godine i ženka je ta koja bira muškarca s kojim će se pariti. U slučaju pjegave hijene (Crocuta crocuta) kada dođe trenutak parenja, odnosno kada je ženka u vrućini, mužjak prilazi spuštene glave prema ženki spremnoj za bijeg ako bi pokazao da mu se to ne sviđa.

Štenad se odbijaju u dobi od 14 i 18 mjeseci. Ženke mogu stvoriti leglo svakih 11 do 21 mjesec.

Roditeljsku brigu pružaju oba roditelja.

PREDATION

Glavni grabežljivci hijene, osim ljudi, su lavovi i šakali (samo u slučajuProteles). Čovjek ga je uvijek lovio i zbog mesa, ali prije svega zato što ga uzgajivači često smatraju odgovornim za ubijanje stoke.

U svakom slučaju mora se reći da je pjegava hijena (Crocuta crocuta) smatra se jednim od glavnih afričkih grabežljivaca koji se može usporediti samo s drugim velikim afričkim grabežljivcem: lavom.

STANJE STANOVNIŠTVA

Tamo Hyaena hyaena klasificiran je na IUNC-ovoj crvenoj listi među životinjama kojima prijeti izumiranje U BLIZINI PRIJETNJE (NT) kako je procijenjeno stanovništvo manje od 10.000, a daljnje smanjenje očekuje se u sljedećim generacijama. Velika je zabrinutost da većinu ubijanja čine pastiri koji ovu životinju smatraju prijetnjom svojoj stoci; ta se činjenica događa jer se smanjio broj velikih zvijeri (samim tim i leševa na koje bi hijene mogle plijeniti), kao i mogući plijen za lov, pa se hijene obraćaju lakšem plijenu kao što su domaće životinje.

Tamo Proteles cristata klasificiran je na IUNC crvenoj listi među životinjama s malim rizikom od izumiranja NAJMANJI KONCERT (LC) jer se u prirodi smatra obilnom vrstom.

Ostale vrste hijena nisu navedene na IUNC-ovom crvenom popisu.

SOCIJALNI, EKONOMSKI I EKOSISTEMSKI ZNAČAJ

Tamo Proteles cristata važno je držati populaciju termita pod kontrolom.

Prugasta hijena je važna jer troši komunalni otpad, a u nekim afričkim selima smeće se ostavlja na periferiji kako bi ih ove životinje pojele.

Pjegava hijena je jedan od glavnih grabežljivaca u Africi, važna je u ekosustavu.

Da biste čuli povike ove životinje, idite na članak: Zvukovi hijene

Strane1-2

Bilješka

  1. greben: područje tijela četveronožaca smješteno između vrata i lopatica, smatra se najvišim dijelom leđa gdje se mjeri visina
  2. iImage nije predmet autorskih prava

Video: Most Amazing! Hyena vs BuffaloㅣHyena AttacksㅣWild Animal Attacksㅣ버팔로 vs 하이에나 숨막히는 전투!


Prethodni Članak

Gymnocalycium baldianum

Sljedeći Članak

Rubni trimer